Canemure-Lauttasaari-Maunula-Hanke

Kohti hiilineutraaleja kaupunginosia

Lauttasaari-Seuran koordinoima “Hiilineutraalit kaupunginosat” -hanke päättyi 31.10.2024. EU-Life rahoituksen saanut hanke on osa Suomen ympäristökeskuksen hallinnoimaa Canemure-hanketta (Towards Carbon Neutral Municipalities and Regions). Lauttasaaren osahankeen tavoitteena oli selvittää ja vähentää rakennusten ja yksityisliikenteen päästöjä kahdessa kaupunginosassa. Maunula-Seura toimi hankkeen yhteistyökumppanina ja verrokkikaupunginosana. Asukkaille viestittiin säännöllisesti rakennusten energiatehokkuuden parantamisesta ja kestävästä liikkumisesta. Lisäksi järjestettiin useita näihin teemoihin liittyviä tapahtumia.

Rakennusten hiilipäästöt näkyviksi kartan avulla

Hankkeen aikana selvitettiin lauttasaarelaisten ja maunulalaisten rakennusten toteutuneita hiilidioksidipäästöjä. Tietoja taloyhtiöiden energiankulutuksesta ja energiaremonteista kerättiin suoraan taloyhtiöiden hallituksilta sekä isännöitsijätoimistojen, avoimien tietokantojen ja Helsingin kaupungin asunnot Oy:n tietokantojen kautta.

Kerättyjen tietojen perusteella laskettiin jokaiselle tiedot jakaneelle taloyhtiölle mahdollisimman tarkka hiilipäästölukema toteutuneen lämmityksen, sähkönkulutuksen ja vedenkulutuksen pohjalta. Laskenta toteutettiin hankkeen aikana yhteensä 119 asuinrakennukselle Lauttasaaressa ja Maunulassa.

12,4 prosenttia Lauttasaaren ja Maunulan asuinrakennuksista raportoi energiankulutustietonsa hankkeelle sen aikana. Näiden tietojen pohjalta rakennuksille laskettiin mahdollisimman tarkat hiilidioksidipäästöt vuosilta 2021, 2022 ja 2023. Lauttasaarelaisten asuinrakennusten hiilidioksidipäästöt vähenivät vuodesta 2021 vuoteen 2023 664 155 kgCO2e (-18,3 %) ja maunulalaisten asuinrakennusten 363 480 kgCO2e (-6,6 %). Yhteensä hiilidioksidipäästöt vähenivät 1027 tCO2e. Suurimmat päästövähennykset mitattiin taloyhtiöissä, jotka vaihtoivat hankkeen aikana kaukolämmöstä maalämpöön.

Rakennusten päästöt havainnollistettiin asukkaille Google My Maps kartan avulla, joka löytyy tältä sivulta. Kartalta asukkaat voivat itsenäisesti tarkastella ja vertailla oman taloyhtiönsä hiilipäästöjä muihin taloyhtiöihin verrattuna. Lisätietoja taloyhtiön päästöistä saat klikkaamalla kartalle merkittyjä rakennuksia. Jokainen hankkeeseen osallistunut taloyhtiö on antanut luvan näiden tietojen julkistamiseen. Tarkemmat taloyhtiökohtaiset tiedot julkaistiin ainoastaan hankkeeseen osallistuneille taloyhtiöille Excel-taulukossa.

Hiilipäästölaskennasta:

Osallistuvilta taloyhtiöiltä kerättiin seuraavat laskennassa käytetyt tiedot:

  • Kaukolämmön kulutus
  • Sähkönkulutus
  • Vedenkulutus
  • Asukasmäärä
  • Lämmitysmuoto
  • Sähkösopimuksen tyyppi

Taloyhtiöiltä kysyttiin myös rakennuksen pinta-alaa ja tilavuutta, mutta koska näissä tiedoissa
taloyhtiöt olivat antaneet toisistaan poikkeavia suureita (kerrosala, huoneistoala, kokonaisala), päädyttiin tilavuus ja pinta-ala tiedot hankkimaan Helsingin internet-paikkatietopalvelusta (kartta.hel.fi), jotta ne olisivat varmasti vertailukelpoisia keskenään.

Suomen ympäristökeskukselta saatiin laskennassa tarvittavat päästökertoimet:

  • Kaukolämpö: 0,1809 kgCO2e/kWh (Syke 2021)
  • Kulutussähkö: 0,0825 kgCO2e/kWh (Syke 2021)
  • Käyttö- ja jätevesi: 1,326 kgCO2e/m3 (HSY 2021/Syke ENVIMAT-Uusimaa 2015)

Näiden tietojen pohjalta laskettiin taloyhtiöille seuraavat päästötiedot (hiilidioksidiekvivalenttina):

  • Kokonaispäästöt (2021, 2022 ja 2023)
  • Kokonaispäästöt/asukas (2021, 2022 ja 2023)
  • Kokonaispäästöt/kerrosala (2021, 2022 ja 2023)
  • Kokonaispäästöt/tilavuus (2021, 2022 ja 2023)

Huomioitavaa laskennan tuloksiin vaikuttavista seikoista:

  • Vuosittaisten keliolosuhteiden vaikutus lämmitystarpeeseen:
    • Kylmällä säällä lämmitystarve suurempaa.
  • Kaukolämmön tuotantotapojen vaikutus päästökertoimeen:
    • Päädyttiin käyttämään Syke:n vuoden 2021 kerrointa molemmille vuosille 2021 ja
      2022 (vuoden 2022 kerroin ei myöskään ollut vielä saatavilla lokakuussa 2023).
      Todellisuudessa vuoden 2022 kerroin tulee olemaan suurempi kuin vuoden 2021,
      koska Helen joutui korvaamaan maakaasua kivihiilellä, jonka hiilipäästöt ovat
      maakaasua suuremmat.
  • Kulutussähkön päästökertoimen päivittyminen:
    • Vuosille 2021 ja 2022 käytettiin samaa päästökerrointa (Syke 2021), koska vuoden 2022 kerroin ei ollut vielä saatavilla lokakuussa 2023.
  • Päästöttömän sähkösopimuksen vaikutus sähkölämmitteisen taloyhtiön päästöihin:
    • Lämmityksen päästöt laskennassa ovat 0 kgCO2e.
    • Kaikkien taloyhtiöiden ei kannata vaihtaa sähkölämmitteiseksi, vaikka lukemat näyttävät hyvältä.
      • Uusiutuva sähkö ei riitä (ainakaan kaikkina ajanhetkinä), jos kaikki valitsisivat
        sähkölämmityksen.
      • Sähkön tarve pienempää lämpöpumpuilla (esim. maalämpö)
      • Kaukolämmön päästöjä pyritään vähentämään (Helen tavoittelee
        hiilineutraaliutta vuonna 2030)
  • Vedenkäytön päästökerroin johdettu vuoden 2015 tiedoista:
    • Ei välttämättä vastaa todellisuutta vuonna 2023 (uudempaa tietoa ei ollut saatavilla).
  • Asukaskohtaisissa päästöissä on käytetty taloyhtiön tammikuun 2023 asukaslukua.
Kohti vähäpäästöistä liikennettä

Hankkeen aikana selvitettiin Lauttasaaren ja Maunulan asukkaiden yksityisliikenteen päästöjä yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja Traficomin kanssa. Tavoitteena oli lisätä asukkaiden tietoisuutta omien valintojen merkityksestä ja kannustaa heitä valitsemaan vähäpäästöisiä liikennemuotoja arjessaan.

Yksityisliikenteen päästöt laskettiin Lauttasaaressa ja Maunulassa vuodelta 2022. Lauttasaaren henkilöautojen päästöt olivat 0,59 tCO2e/asukas ja Maunulan 0,55 tCO2e/asukas. Yksityisliikenteen osalta päästölaskentaa ei ehditty tehdä vuodelta 2023, minkä takia päästöjen muutosta ei saatu selvitettyä hankkeen aikana.

Hankeryhmä tiedotti ja vaikutti asukkaiden liikennetottumuksiin viestinnän ja tapahtumien kautta. Hankkeen aikana järjestettiin muun muassa Lauttasaaren autoton päivä, Walk Laru kävelyviikko, pyöräkirppis ja kerättiin asukkailta tietoa kevyen liikenteen haasteista karttasovelluksen avulla.

Asukkaat aktiivisina ympäristövaikuttajina

Hiilineutraalit kaupunginosat -osahanke syntyi asukkaiden aktiivisuuden ansiosta. Lauttasaari-Seuran Hiilineutraali Lauttasaari 2030 -projektiryhmä on tehnyt vuodesta 2020 lähtien vapaaehtoisvoimin töitä ilmasto- ja ympäristöasioiden edistämiseksi ja tietoisuuden levittämiseksi. Myös Maunulassa on tehty viime vuosina aktiivisesti töitä ilmastoasioiden eteen. Lauttasaari-Seura ja Maunula-Seura näkevät asukkaat aktiivisina vaikuttajina, jotka ovat kiinnostuneita oman
asuinalueensa ja ympäristönsä kehittämisestä.

Hankkeen aikana alueiden asukkaille viestittiin säännöllisesti sen etenemisestä ja tuloksista. Hankeryhmä julkaisi tietoa muun muassa Lauttasaari-lehdessä, Maunulan Sanomissa, kotisivuilla, uutiskirjeissä ja sosiaalisen median kanavissa. Tuloksia esiteltiin lisäksi Lauttasaari-Seuran ilmastoseminaareissa ja muissa tapahtumissa. Hankeryhmä toimitti tietoa hankkeen etenemisestä Helka ry:lle, jonka kautta ilmastoaktiivisuuden toivotaan laajentuvan Helsingin muihin kaupunginosiin.

Hankkeen virallinen loppuraportti julkaistaan alkuvuodesta 2025 osana Suomen ympäristökeskuksen Canemure-hankkeen raportointia. Ilmastotyö jatkuu aktiivisena Lauttasaaressa Hiilineutraali Lauttasaari 2030 -hankkeen vapaaehtoisten toimesta.