Olen aktiivinen hiililaskurin käyttäjä. Kävin päivittämässä oman hiilijalanjälkeni ja se näytti 6300 kg CO²e vuodessa. Ei autoa, ei matkoja, ei lihaa. Kauppa- ja muut asiointimatkat sujuvat etupäässä kävellen, kesällä pyöräilen ja stadissa käyn metrolla. SYKEn kehittämä Ilmastodieetti-laskuri ei ota huomioon dalmatialaisneidin hiilipäästöjä. Käyttämäni sähkö on päästötöntä, joten asunnon lämmityksen osuus hiilijäljestä on 75 %. Pariisin ilmastosopimuksen mukainen tavoite on, että talouden kulutus vuonna 2030 on 3000 kg CO²e vuodessa.

Ilmastodieetti ei ole reilu laskijaa kohtaan koska se niputtaa lopputulokseen sekä ne päästöt, joihin me voimme vaikuttaa, että ne, joita emme voi omilla toimillamme vähentää. Ainakaan merkittävästi. Omat säästötoimenpiteeni ovat jo tapissa enkä kompensoi päästöjäni.

Omistamamme energiayhtiö oli jo aikaisemmin päättänyt, että hiilenpoltto päättyy Hanasaaren voimalassa 2023. Sitten tippui uutispommi. Helen ilmoitti vuoden vaihteessa, että se joutuu lopettamaan hiilenpolton myös Salmisaaren voimalassa, viisi vuotta etuajassa koska hiilestä on tullut liian kallista. Helsingissä ei tuoteta lämpöä enää uusiutumattomilla polttoaineilla vuoden 2024 jälkeen. Hiilijälkeni pienenee radikaalisti. Tämä muuttuu kiinnostavaksi. Pääsisinkö eroon lopuistakin hiilisynneistäni? Kompensaatiokauppa kuluttajalle on lapsenkengissä. Ainoa järkevä vaihtoehto, jonka löydän, on Hiilipörssi. Loppujen aiheuttamieni päästöjen 1,575 tonnin kompensointi maksaa à 43,90 €/tn (sis. ALV) = 69,14 €, noin 6 € kuussa. Sillä uudistetaan suota 0,05 hehtaaria, jonka päästösäästöt 100 vuodessa ovat 14 tonnia. Olenko sitten sujut luontoni kanssa? Täytyy nukkua yön yli.

26.1.2022 Helsingissä

Eero-J Ahonala
hankekoordinaattori
Lattasaari hiilineutraali kaupunginosa 2030