

Kestävä ruoka ꟷ ruokatapahtuma lauantaina 20.9. 2025
Tervetuloa kaikille avoimeen tapahtumaan lauantaina 20.9.klo 12-17 Lapinlahden Lähteellä, Lapinlahdenpolku 8, Helsinki. Vapaa pääsy!
Teemoina ovat ruokahävikin vähentäminen ja tulevaisuuden ruoka. Tarjolla on lähiruokaa, ”uusia” ruoka-aineita sekä puheenvuoroja ja keskustelua ruokakulttuurin kehittämisestä kestävään suuntaan. Paikalla on myös mahdollisuus nauttia Lapinlahden Lähteen kahvion tuotteista ja keittolounaasta.
Ohjelma
Keskustelut Lapinlahden Lähteen auditoriossa (lyhyet puheenvuorot, joiden jälkeen keskustelua ja mahdollisuus esittää kysymyksiä)
Ruokahävikin vähentäminen (klo 13-14.15)
- Ruokahävikki kuriin – näin onnistut kotona. Ilo Bruun, hankekoordinaattori, Hävikkihyppy-hanke, Kuluttajaliitto
- Ruoka tuo ihmiset yhteen -hävikkiruoka ruoka-avussa. Henna Kärki, hankekoordinaattori Keski-Uudenmaan ruoka-apuhanke
- Otaniemen opiskelijoiden Food Sharing toiminta – ideat ja laajentamismahdollisuudet. Ronja Tammenpää, Aalto yliopisto.
- Valmisteltu puheenvuoro: ResQ Clubin toiminta ruokahävikin vähentämiseksi. Taru Parikka, Senior Service Designer, ResQ Club
Tulevaisuuden ruoka (klo 15-16.15)
- Ruoantuotannon kehitysnäkymiä. Pekka Maijala, FT, dos., Pyhäjärvi-instituutti
- BlackGrain From Yellow Fields® – Rypsiöljyn puristuksen sivutuotteesta elintarvikkeeksi. Maria Soini, myyntipäällikkö, Apetit Kasviöljy Oy
- Ruokavisiot ja mahdollisuudet. Sulo Roukka, ETT, Helsingin yliopisto, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto
Maistelutori Lapinlahden Lähteen sisäpihalla klo 12-17
Mukana mm. Apetit, Hernis, Jalotofu, Valio Gold&Green, MatiFoods, Välimeren Keittiö, Satu Kallion luonto- ja luomutuotteet, Lauttasaaren Mutterikahvilan Kahvimopedi, ResQ Club. Mahdollisuus ostaa tuotteita. Jaossa myös Lauttasaaren Marttayhdistyksen reseptejä. Kävijöille jaossa ResQ Clubin alennuskoodeja.
Tapahtuman järjestävät Lauttasaari-Seuran Hiilineutraali Lauttasaari 2030 -hanke, Lapinlahden Lähde ja Lauttasaaren Marttayhdistys ry. Viestintäyhteistyössä mukana Kuluttajaliitto, ResQ Club, Ruokatoimittajat ry ja ProVege ry.
![]()
Hållbar mat ꟷ matevenemang lördagen 20.9. 2025
Välkommen att delta i ett för alla öppet evenemang med och om miljö- och klimatvänlig mat vid Lappvikens Källa (Lapinlahden Lähde), Lappviksstigen 8, Helsingfors, lördagen den 20.9. kl. 12-17. Fritt inträde!
I år handlar evenemanget om hur man kan minska matssvinn och om framtidens mat. På plats finns närproducerad mat och ”nya” matvaror. Presentationerna och diskussionerna handlar om att utveckla en mer hållbar matkultur och -produktion. Lappvikens Källa har även ett café som erbjuder lunchsoppa och andra produkter.
Program
Diskussioner i auditoriet i Lappvikens Källa.
(De korta presentationerna är på finska, men publiken är välkommen att kommentera och ställa frågor på svenska eller engelska)
Hur minska matssvinnet? (kl. 13-14.15)
1. Håll matsvinnet i schack – så lyckas du hemma. Ilo Bruun, projektkoordinator ”Hävikkihyppy”-projektet, Konsumentförbundet.
2. Maten för människor samman – matsvinn och mathjälp. Henna Kärki, projektkoordinator, Mellersta Nylands mathjälpsprojekt.
3. Otnässtudenternas ”Food Sharing” -verksamhet – idéer och utvecklingsmöjligheter, Ronja Tammenpää, Aalto universitetet.
4. Kort inlägg: ResQ Clubs verksamhet för att minska matsvinn. Taru Parikka, Senior Service Designer, ResQ Club.
Framtidens mat (kl. 15-16.15)
1. Matproduktionens utvecklingslinjer. Pekka Maijala, FD, dos., Pyhäjärvi-instituutti.
2. BlackGrain From Yellow Fields® – från rypsoljepressningens biprodukt till födovara. Maria Soini, försäljningschef, Apetit Växtolja Ab.
3. Matvisioner och -möjligheter. Sulo Roukka, Doktor i livsmedelsvetenskaper Helsingfors universitet, Avd. för livsmedels- och näringsvetenskaper.
Smaktorg på innergården vid Lappvikens källa kl. 12-17
Deltagande bl.a. Apetit, Hernis, Jalotofu, Välimeren Keittiö, MatiFoods, Muttercaféets kaffemoped, Satu Kallios naturprodukter och ResQ Club. Recept sammanställda av Lauttasaaren Marttayhdistys. Besökare får även rabattkoder till ResQ Club.
Evenemanget ordnas av Drumsö-Sällskapets projekt ett kolneutral Drumsö 2030, Lappviken Källa och Lauttasaaren Marttayhdistys ry.
![]()
![]()