Lauttasaaren luontokin tarvitsee lomaa
Suomalaisista 87 % pitää luontoa tärkeänä osana arkeaan (Sitra 2021). Silti se unohtuu helposti kiireisessä arjessa.
Lauttasaaressa meri ja luonto ovat poikkeuksellisen lähellä. Useimmille ne avautuvat heti kotiovelta. Tätä voi pitää etuoikeutena, mutta miten hyvin todella havainnoimme luontoa, kun astumme ulos? Kaupunkiympäristössä luonto on jatkuvasti erilaisten paineiden alla. Se kipuilee ja kärsii pääasiassa ihmisten valinnoista. Jokainen rakentamispäätös, roskaaminen, torjunta-aineet, hoitamaton ranta tai mereen päätynyt vieras aine vaikuttaa luonnon hyvinvointiin ja viihtyvyyteen ja sitä kautta meidänkin arkeemme.
Luontokadosta puhutaan paljon, mutta ehkä lähiluonnon tilasta pitäisi puhua enemmän. Silloin vaikutukset konkretisoituisivat arjessa ja ongelmiin tartuttaisiin matalammalla kynnyksellä – yhdessä. Samalla kun tiedämme, että lähiluonto tukee voimavarojen palautumista, terveyttä ja mielialaa, sen tila heikkenee kiihtyvän kaupungistumisen ja kulutuksen keskellä.
Sitran mukaan vain 17 % suomalaisista uskoo, että luonto pärjää ilman ihmisen apua. Vastuu ei kuulu vain päättäjille, vaan meille jokaiselle. Oletko pysähtynyt miettimään omaa luontosuhdettasi tavallisena arkipäivänä? Ei vain silloin, kun luonnosta on sinulle hyötyä? Kyse on asenteista, kulutustottumuksista ja tavoista kohdata lähiympäristö.
Luonto liittyy monilla meistä lähestyvään kesään ja lomaan. Jos odotukset eivät täyty – esimerkiksi vedenlaadun tai sinilevän vuoksi – harmitellaan helposti “luontoa”. Todellisuudessa kyse on usein ihmisten aiheuttamista haitoista luonnolle, eikä päinvastoin.
Tarvitsemme uudenlaista, rakentavaa ajattelua ja toimia. Kestävyys ei ole idealismia, vaan edellytys tulevaisuudelle. Yritykset ja muut toimijat, jotka ottavat luonnon tosissaan, rakentavat kestävää yhteisöä – niin, että luonto nähdään kumppanina, ei resurssina.
Yksi keskeisimmistä luontoarvoista Lauttasaaressa on Itämeri. Se näkyy ja tuntuu joka päivä, vuoden jokaisena päivänä. Sen suolapitoisuus, happitilanne, lajisto ja sinilevän määrä kertovat, miten hyvin olemme huolehtineet merestä. Vaikka Itämeren tila määräytyy monista tekijöistä, jokaisella lauttasaarelaisella on mahdollisuus vaikuttaa kestävillä arjen valinnoilla. Pienet arjen teot tukevat sekä luonnon että ihmisten hyvinvointia. Ota Hiilineutraali Laru seurantaan, ja tule toimintaan mukaan!
Pidetään yhdessä huolta siitä, että lähiluonto elpyy ja sen arvo kasvaa – myös tuleville sukupolville.
Naturen nära oss betyder mycket – för alla, oavsett ålder eller vardag. Tillsammans kan vi ta hand om havet och grönområdena, så att både vi och kommande generationer kan njuta av dem också i framtiden.
Teksti ja kuva: Elina Ali-Melkkilä