Tulevaisuuden ruokaa pohdittiin Lauttasaari Seuran Hiilineutraali Lauttasaari -hankkeen, Lauttasaaren Marttayhdistyksen ja Lapinlahden Lähteen yhteisessä ruokatapahtumassa 20.9. Helsingin Lapinlahden Lähteellä. Ruoka koskettaa jokaista ja tapahtumassa oli edustettuina uuden ruoan tuottajia, kuluttajia ja tutkijoita. Tapahtumasta tuli hieno kokonaisuus, jossa oli sekä pohdintaan innostavia esityksiä että tilaisuus maistaa erilaisia tuotteita, joita yhdisti ajatus nykyistä kestävämmästä ruokajärjestelmästä.
Pyhäjärvi-instituutin Pekka Maijala kuvasi ruokajärjestelmän monimutkaisuutta. Maanviljelijältä tai kalastajalta ruoka siirtyy lukuisten käsittelijöiden, jalostajien, välittäjien ja myyjien kautta kuluttajan pöytään. Kaikilla on omat toimintatapansa ja intressinsä. Siksi järjestelmän muuttaminen on vaikeaa silloinkin, kun muutos on todettu jopa välttämättömäksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Ruokajärjestelmän muutosten hallitseminen vaatii monenlaisten keskenään vuorovaikutuksessa olevien tekijöiden tunnistamista ja ymmärtämistä. Väestörakenteen muutos – mukaan lukien ikääntyminen ja kaupungistuminen, kulutustottumukset, teknologia, talous ja markkinat, ympäristömuutokset ja huoli luonnonvarojen riittävyydestä vaikuttavat kaikki siihen, miten ja missä ruokaa tuotetaan ja kulutetaan. Samaa korosti Helsingin yliopiston Sulo Roukka, joka lisäksi painotti koulutuksen merkitystä.
Apetitin kehittämä polku rypsi- ja rapsiöljyn puristuksen sivutuotteesta elintarvikkeeksi on erinomainen esimerkki ruokajärjestelmän muuttamisen haasteista ja mahdollisuuksista. Apetitin Maria Soini kuvasi kiinnostavasti tämän kiertotaloustuotteen matkan ideasta EU-Komission hyväksymäksi uuselintarvikkeeksi. Ilman tätä uuselintarvikelupaa tuotetta ei olisi mahdollista saattaa markkinoille EU:n alueella. Tapahtuman osanottajilla oli mahdollisuus tutustua Apetitin uutuustuotteeseen Kasvisjauhis burgerpihvi, johon rapsijauhe tuo herkullista makua ja rakennetta. Lauttasaaren Marttojen taitavasti valmistamat maistuvat hampurilaiset ja burgerpihvi saivat yleisön vilpittömät kehut. Tämän terveellisen ja ympäristöystävällisen tuotteen tulevaisuus näyttää sen perusteella valoisalta.
Apetitin esimerkki ja esityksistä käyty keskustelu osoittivat, että uskottavat tulevaisuuden ruokavisiot voivat vahvistaa Suomen ruoantuotannon elinkelpoisuutta. Siihen tähtää myös parhaillaan avoimella lausuntokierroksella oleva Kansallinen ruokastrategia (lausuntopyyntö löytyy täältä: Lausunto – Lausuntopalvelu). Kun edistetään uutta on myös uskallettava purkaa vanhaa, kuten maatalouden tukijärjestelmien vinoumia, jotka ylläpitävät vähemmän kestävää ruoantuotantoa ja ruokakulttuuria.
Apetitin Kasvisjauhis Burgerpihvin lisäksi tapahtumassa oli tarjolla makupaloja MatiFoodsin sieniproteiinituotteista, Jalotofun soijatofusta ja Valion Gold&Green härkäpapu-nyhtökauratofusta sekä mahdollisuus ostaa paikallistuottajien Primo Bakeryn, Välimeren Keittiön ja Satu Kallion tuotteita. Jaossa oli myös tietoa ja reseptejä.
Burgereita ja muita makupaloja maistaneet havaitsivat, ettei kestävä ruoka ole suinkaan ankeaa, vaan tarjoaa mahdollisuuksia kiinnostavaan ja herkulliseen ruoanlaittoon. Kansallisen ruokastrategian tavoite ”onnellisen ruuan maa” on siis saavutettavissa, mutta vaatii uskallusta kokeilla uutta ja luopua vanhasta. Ruokatapahtuman järjestäjien kaltaiset kansalaisjärjestöt voivat edistää tavoitteen toteutumista jakamalla tietoa ja järjestämällä kohtaamisia, joissa uusia ilmasto- ja ympäristöystävällisiä ruokia valmistetaan, maistellaan ja arvioidaan yhdessä.
Teksti: Mikael Hildén
Kuva: Janette Friis