Olemme riippuvaisia sähköstä. Pitkäaikainen sähkökatkos voi syntyä myrskyn tai hybridivaikuttamisen seurauksena tai kyseessä voi olla ongelma sähköntuotannossa. Kaupan kolme keskusliikettä ovat jo kokeilleet siirrettäviä varavoimalaitoksia yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa. Sähköjen katkeamattomuus takaa kaupoissa muun muassa kylmälaitteiden, maksujärjestelmien ja pankkiautomaattien toiminnan sekä polttonesteiden jakelun.

Miten se kuulostaa niin kaksi kuukautta jatkuneelta painajaiselta? Paljon asioita on muuttunut sodan seurauksena. Olemme säikähtäneet ja siksi me käymme keskustelua turvallisuudestamme. Oman elämänsä hallitsemiseen varautuminen ei ole tyhmää.

En tiedä tarkkaa lukua mutta useampi taloyhtiö saarella on rakennuttanut maalämpövoimalan ja on nyt energiaomavarainen. Poikkeustilanteessa aurinkopaneeleilla ja tuuligeneraattorilla saa asunnoissa palamaan minimivalaistuksen. Ruuan valmistus ilman sähköä onnistuu pihalla, taloyhtiön grillillä. Polkupyörä on polttoaineriippumaton liikenneväline.

Suomi on turvallinen maa. Minua mietityttää se, jos ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä ja lapsemme ja lastenlapsemme joutuvat kokemaan sotaa pahempia poikkeusoloja. Myrskyn tai kuivuuden kanssa ei voi neuvotella. Sodat alkavat rytinällä ja yllättäen, loppuvat aikanaan ja synnyttävät uusia epäoikeudenmukaisuuksia. Itsevaltiaatkaan eivät ole kuolemattomia. Muutokset ympäristössämme ovat salakavalan huomaamattomia ja eri vaiheet kestävät kymmeniä vuosia. Haluan uskoa silti, että koskaan ei ole liian myöhäistä.

Aina ja kaikissa olosuhteissa toimiva kauppakeskus kuulostaa hyvältä ajatukselta.

26.4.2022 Helsingissä

Eero-J Ahonala
hankekoordinaattori
Lauttasaari – Hiilineutraali kaupunginosa 2030