Lauttasaari-seuralla on käynnissä kaksi kyselyhanketta, joiden avulla kartoitetaan meidän asukkaiden tietämisen tasoa, asenteita ja toiveita liittyen energian säästämiseen sekä hiilijalanjäljen pienentämiseen. Laajan Kantarin toteuttaman kyselyn tulokset antoivat saarelaisista kuvan valveutuneina, aikaansa seuraavina ja omia ilmastotekoja jo suorittavina asukkaina. Syksystä lähtien kauppojen, kirjaston, yhteiskoulun ja liikuntakeskuksen tiloissa on seissyt kyselypäätteitä, joiden avulla on tiedusteltu ohikulkijoiden mielipiteitä ilmastoasioissa.

Kutsumme kyselyä Pikakyselyksi; yksi kysymys kerrallaan. Kysymyksen lukemiseen ja vastaamiseen kuluu ohikulkijalta aikaa 3 sekuntia. Ei tarvitse välttämättä edes pysähtyä. Tarkoitus on kuitenkin, että asia pysäyttää.

Vastauksia tarkisteltaessa mielenkiintoinen kuva syntyy liikkumisesta saarella. 50 % vastanneista saapui paikalle eli kauppaan tai kouluun kävellen. 15 % käytti polkupyörää. 40 % autolla liikkeellä olleista käytti sähköautoa. Enemmistö 62 % tuntee hiilijalanjälkensä ja kierrättäminen on valtaosalle vastaajista tärkeää 66 %, 13 %:lle se on yhdentekevää. Yli 80 % kierrättää muovin, lääkkeet ja biojätteen. HSY:n mukaan biojätteen osuus sekajätteessä on Helsingissä korkea eli 40 %. Pikakyselyn valossa me saarelaiset olemme muita asukkaita lajittelussa kovasti edellä. Nostan hattua kaikille kevyesti ja sähköisesti liikkuville lajittelijoille.

Aloituskyselyn tulokset, Lauttasaari-lehden numero 5 ja Pika-kyselyn tulokset sekä yhteystietomme löydät Ilmastohankkeen kotisivuilta Hiilineutraali Lauttasaari 2030.

Eero-J Ahonala
hankekoordinaattori
Lauttasaari – Hiilineutraali kaupunginosa 2030